Δημιουργία Συντονιστικού Κοινωνικών Επιστημόνων

Πρωτοβουλία Δημιουργίας Συντονιστικού Οργάνου Κοινωνικών Επιστημόνων

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Στα χρόνια της κρίσης οι κοινωνικοί επιστήμονες γινόμαστε παρατηρητές της επιδείνωσης των κοινωνικών προβλημάτων, της έξαρσης των ανισοτήτων, της ραγδαίας αύξησης των φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, βιώνουμε επώδυνα την περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων επαγγελματικών μας προοπτικών, την εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση ως κανόνα της εργασιακής μας καθημερινότητας.

 

Για λόγους που επιβάλλονται από το κοινωνικό συμφέρον, την επιστημονική μας δεοντολογία, καθώς και την συναδελφική μας αλληλεγγύη, το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ των κλάδων μας είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ. Ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων είναι απαραίτητος για την έρευνα των κοινωνικών προβλημάτων, τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση κοινωνικά ωφέλιμων παρεμβάσεων. Ως πολίτες και ως επιστήμονες, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε μια κοινωνία που διαρκώς καταρρέει με πρώτα θύματα τους πλέον αδύναμους.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και πολλούς ακόμη, λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας προσκαλέσουμε στη δημιουργία ενός Φόρουμ Διαλόγου Κοινωνικών Επιστημόνων με αρχική ημερήσια διάταξη τα εξής θέματα:

 

  1. Διάκριση των ειδικών αρμοδιοτήτων κάθε επιμέρους κλάδου κοινωνικών επιστημόνων (π.χ. Κοινωνιολόγου, Ανθρωπολόγου, Κοινωνικού Λειτουργού, Επιστήμονα Κοινωνικής Πολιτικής, κλπ). Οριοθέτηση των επαγγελματικών του χαρακτηριστικών και αντιστοίχηση του με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Η ενέργεια αυτή προτείνεται να επιχειρηθεί από κοινού με τα αρμόδια Υπουργεία και τους Ακαδημαϊκούς Φορείς.
  2. Έναρξη διαβουλεύσεων για την σύσταση επιμελητηρίου κοινωνικών επιστημόνων, κατ’ αντιστοιχία με τα λοιπά επαγγελματικά επιμελητήρια που λειτουργούν στη χώρα.
  3. Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Είναι προφανές ότι η παραπάνω ημερήσια διάταξη είναι ενδεικτική και αποτελεί, πρωτίστως, αφορμή για την έναρξη της συλλογικής μας συμπόρευσης. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, οι πρώτες διεργασίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

 

Αναμένουμε με ενδιαφέρον και συναδελφική εκτίμηση την θετική ανταπόκριση σας.

 

Με τιμή,

Νίκος Κουραχάνης,

Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΠ,

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παντείου

 

Πίνακας Αποδεκτών:

 

Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων

Σύλλογος Αποφοίτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου

Σύλλογος Αποφοίτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων

Σύλλογος Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης

 

Κοινοποίηση:

Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χ. Βερναρδάκη

 

Αφήστε μια απάντηση