ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Παντείου (29/11/2013)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29/11/2013

 

Την Παρασκευή, 29/11/2013 ο Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής (ΣΕΚΠ στο εξής) συναντήθηκε με τους προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στις 17:00 στην αίθουσα Γ.5.1. του Νέου  Κτιρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον ΣΕΚΠ συμμετείχαν οι: Νίκος Κουραχάνης, Αγγελική Καζάνη, Μαίρη Χάιδου, Γιάννης Πέτσας, Κομηνού Κορίνα.

 

Η συνάντηση αποσκοπούσε στην γνωριμία του ΣΕΚΠ με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και στην συζήτηση μαζί τους για το νέο εγχείρημα δημιουργίας συλλόγου αποφοίτων Κοινωνικής Πολιτικής. Η συζήτηση ξεκίνησε με μια παρουσίαση προς τους φοιτητές σχετικά με την σύσταση και την δραστηριότητα του ΣΕΚΠ και στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους φοιτητές αναφορικά με θέματα οικονομικά και διαδικαστικά για τον σύλλογο, αλλά διατυπώθηκαν και προβληματισμοί για το μέλλον της Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και για τις επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να δώσει στην σύγχρονη συγκυρία στους αποφοίτους.

 

Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος του Προσωρινού Δ.Σ. του ΣΕΚΠ, Νίκος Κουραχάνης έκανε μια συνολική παρουσίαση του εγχειρήματος και ανέφερε κάποιους βασικούς, μέχρι τώρα, σταθμούς για την προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει και από τα τρία Τμήματα (Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) προκειμένου να συσταθεί ο ΣΕΚΠ και εξήγησε επιγραμματικά τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στους στόχους της συνάντησης με τους προπτυχιακούς φοιτητές και έθεσε τα παρακάτω θέματα τα οποία συζητήθηκαν αναλυτικότερα στην συνέχεια μέσα από μια ανοικτή συζήτηση:

 

  1. Γνωριμία με τον σύλλογο μέσω εγγράφου που προωθήθηκε στους φοιτητές για να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου προκειμένου να μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα του ΣΕΚΠ και τις συναντήσεις που θα διοργανώνονται.  Το έγγραφο οργάνωσε και προώθησε η Αγγελική Καζάνη.

 

  1. Ζήτημα οικονομικής ενίσχυσης του ΣΕΚΠ καθ’ ότι βρίσκεται σε διαδικασία νόμιμης σύστασης προκειμένου να λάβει και τον επίσημο νομικό μανδύα που απαιτείται για κάθε σύλλογο.

 

 

  1. Αποσαφήνιση για τους σκοπούς και το ύφος του εγχειρήματος και διευκρίνιση ότι δεν σχετίζεται με κομματικές πρωτοβουλίες.

 

  1. Πρόταση για κάποια απογευματινή διοργάνωση πριν τη διάρκεια των Χριστουγέννων μεταξύ των προπτυχιακών και του ΣΕΚΠ με σκοπό την καλύτερη γνωριμία και την οικονομική ενίσχυση.

 

 

  1. Τόνισε ότι η προσπάθεια έχει χαιρετισθεί και υποστηριχτεί ανοιχτά από τους προέδρους και των 3 τμημάτων (Κορίνθου, Πάντειο, Θράκη) οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα και έχουν αναλάβει την σύνταξη ενός κειμένου που θα αναλύει διεξοδικά και με ακρίβεια την έννοια της επιστήμης της κοινωνικής πολιτικής. Οι πρόεδροι των τμημάτων όχι μόνο γνωρίζουν τις ενέργειες του ΣΕΚΠ, αλλά ενθαρρύνουν, συμβουλεύουν και καθοδηγούν τους φοιτητές που έχουν αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία. Υπάρχει συνεπώς συνεχής και αγαστή συνεργασία αποφοίτων-πανεπιστημιακών καθηγητών.

 

 

Στην συνέχεια εξουσιοδοτήθηκε από το σώμα των παρευρισκόμενων η Μαγδαληνή Δοσοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, να συντονίσει την συζήτηση και να δώσει τον λόγο στους φοιτητές που ήθελαν να απευθύνουν ερωτήσεις.

 

 

Μαγδαληνή Δοσοπούλου: Έδωσε τον λόγο στους φοιτητές που ήθελαν να τοποθετηθούν, να ρωτήσουν, να σχολιάσουν.

 

Δανάη Δελαπόρτα: Ρώτησε σε τι συνίσταται η οικονομική ενίσχυση που ζητάτε από εμάς για τον ΣΕΚΠ και ποια είναι τα πρώτα έξοδα στα οποία αναφέρεστε. Ζήτησε να μην μείνουμε σε θεωρητικές συζητήσεις και να γίνουν πράξεις και έργα.

 

Κορίνα Κομηνού: Διευκρίνισε ότι η οικονομική βοήθεια για τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι εντελώς προαιρετική και δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ύψος ενός συμβολικού ποσού της τάξης των 5 ευρώ. Επιπλέον τόνισε ότι η συνάντηση δεν έχει τόσο σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου αλλά κυρίως να γίνει γνωριμία και να διατυπωθούν ερωτήσεις/προτάσεις.

 

Νίκος Κουραχάνης: Διατύπωσε την γνώμη πως ότι γίνεται και ότι συζητείται αφορά μόνο ενεργές πράξεις και δεν υπάρχει κάποιο θέμα μιας μονόπλευρης θεωρητικής διάστασης στο εγχείρημα που προωθείται. Αντιθέτως υποστήριξε πως εάν δεν εκτελεσθούν οι κινήσεις για τον ΣΕΚΠ τότε θα πρόκειται μονάχα για θεωρητικές συζητήσεις. Αναφορικά με την ερώτηση για την κατεύθυνση των χρημάτων που συγκεντρώνονται παρέπεμψε να δοθεί ακριβής απάντηση από την δικηγόρο του Συλλόγου κ. Μαίρη Χάιδου για να εξηγήσει λεπτομερώς τις απαιτούμενες δαπάνες η οποία στη συνέχεια πείρε και τον λόγο.

 

Μαίρη Χάιδου: Ανέλυσε τα έξοδα που έχει ο σύλλογος αναφορικά με την διαδικασία νόμιμης σύστασής του (βλ. Παράρτημα Πρακτικών).

 

Εβελίνα Αγγελή: Ρώτησε εάν η προοπτική του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο με το οικονομικό επιμελητήριο. Εάν δηλαδή θα υπάρχουν κάποια προνόμια ή συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στον σύλλογο και γιατί ακριβώς είναι μια αναγκαιότητα η δημιουργία αυτού του συλλόγου. Που αποσκοπεί η κίνηση και πώς θα ωφεληθούν οι εγγεγραμμένοι αφού δεν υπάρχει κάποια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κλπ.

 

Νίκος Κουραχάνης: Απάντησε στο ότι η νομική σύσταση του συλλόγου είναι αυτό που αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και στο να γνωρίσουν επίσημα οι φορείς τον κλάδο της Κοινωνικής Πολιτικής. Ο σκοπός αρχικά για τον σύλλογο και το ζήτημα στο οποίο σκοπεύει να παρέμβει είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής και η κατοχύρωση ενός διακριτού χώρου στις προκηρύξεις για την στελέχωση προσωπικού σε δημόσιες φορείς, μη κυβερνητικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που εποπτεύουν, σχεδιάζουν, υλοποιούν και αξιολογούν παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής. Πρόσθεσε επίσης πως το να δημιουργηθεί μια δομή που να προσομοιάζει με το οικονομικό επιμελητήριο απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες, πολλαπλάσιους πόρους, και το βασικότερο ευρύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον από αυτό που υπάρχει έως σήμερα από προπτυχιακούς και αποφοίτους των τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής. Κατέληξε στο ότι πιθανόν θα ήταν επιθυμητό να γίνει κραταιός ο σύλλογος και να έχει ευρύτερη απήχηση όμως προς στιγμήν κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί από πολλές πλευρές.

 

Εβελίνα Αγγελή: Υποστήριξε πως πολλοί απόφοιτοι ουσιαστικά δεν γνωρίζουν για τον κλάδο της Κοινωνικής Πολιτικής βασικότατα στοιχεία με αποτέλεσμα να τον συγχέουν με τομείς όπως αυτόν της κοινωνικής εργασίας. Συμπερασματικά πρόσθεσε πως οι φοιτητές της Κοινωνικής Πολιτικής θεωρούν αρκετοί από αυτούς ότι το τμήμα μπορεί να τους δώσει αποφοιτώντας τις προοπτικές και τα τυπικά προσόντα να εργασθούν ως κοινωνικοί λειτουργοί. Αναρωτήθηκε εάν αυτό έχει κάποια λογική βάση και ζήτησε να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για να αποσαφηνιστεί αυτή η σύγχυση που πιθανόν έχουν οι φοιτητές καθώς θεώρησε πως υπάρχει κάποια γκρίζα ζώνη μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής εργασίας. Επίσης  πρότεινε εάν θα μπορούσε να δοθεί μια κατεύθυνση ώστε το τμήμα να βγάζει κοινωνικούς λειτουργούς.

 

Νίκος Κουραχάνης: Διατύπωσε την άποψη πως εάν εκφράζονται αυτές οι απόψεις  ειδικά από τελειόφοιτους φοιτητές το πιθανότερο είναι πως αγνοούν βασικότατα και θεμελιώδη  συστατικά στοιχεία  του επιστημονικού κλάδου της Κοινωνικής Πολιτικής. Ο ρόλος της κοινωνικής πολιτικής είναι σαφώς διακριτός από αυτόν της κοινωνικής εργασίας και οι απόφοιτοι ενός τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής δεν προορίζονται ως προς το σκέλος της επιστημονικής τους κατάρτισης για το αντικείμενο της κοινωνικής εργασίας. Φυσικά ούτε και το αντίθετο μπορεί να υποστηριχθεί, δηλαδή κάποιος κοινωνικός λειτουργός να μπορέσει να υποστηρίξει επιστημονικά  και να εκτελέσει το έργο του επιστήμονα Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Κορίνα Κομηνού: Αναρωτήθηκε εάν η κυρία Αγγελή προτείνει να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και να γίνει μια τέτοια καίρια παρέμβαση ούτως ώστε να δύναται να βγάζει ως απόφοιτούς κοινωνικούς λειτουργούς. Τόνισε εμφατικά πως μόνο μέσα από μια πλήρη αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών  των τμημάτων θα μπορούσε να γίνει κάποια τέτοια στόχευση εφικτή και ρώτησε εάν προτείνεται κάτι τέτοιο.

 

Εβελίνα Αγγελή: Απάντησε πως δεν είναι δική της η άποψη αυτή σχετικά με τον συσχετισμό των επιστημόνων κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών λειτουργών αλλά υπάρχει μια ευρύτερη σύγχυση στους  προπτυχιακούς φοιτητές και θα πρέπει να επεξηγηθεί πλήρως αυτό το θέμα ώστε να γνωρίζουν οι φοιτητές τι να περιμένουν από το τμήμα.

 

Αθηνά Ντανάκα: Ρώτησε τι ακριβώς βγαίνουμε από ένα τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και πρόσθεσε πως πολλοί πρωτοετείς φοιτητές δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιο είναι το αντικείμενο τους αλλά και οι επαγγελματικές τους προοπτικές. Διατύπωσε μια έντονη ανησυχία για το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων.

 

Γιάννης Πέτσας: Τόνισε πως ο ΣΕΚΠ αποσκοπεί πρωτίστως στην κατοχύρωση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων και πρώτος στόχος όταν συσταθεί νόμιμα ο σύλλογος είναι να ενημερώνονται οι φορείς για τους αποφοίτους, τα προσόντα τους και τα δικαιώματά τους στις θέσεις προς πλήρωση.

 

Νίκος Κουραχάνης: Εξήγησε συνοπτικά που ακριβώς μπορούν να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής. Για να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει με την δυσκολία ανεύρεσης εργασίας των αποφοίτων και τις εξαιρετικά μειωμένες ευκαιρίες που έχουν στην σύγχρονη αγορά εργασίας έφερε ως παράδειγμα τις προκηρύξεις των δημοτικών αρχών για τις κοινωνικές δομές της φτώχειας. Σε αυτές  παρ’ ότι οι απόφοιτοι που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις θα έπρεπε να είναι οι επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής κατά κύρια προτεραιότητα, αντιθέτως οι θέσεις των διοικητικών στελεχών στελεχώνονται από αποφοίτους με  πτυχία διοίκησης επιχειρήσεων και γενικότερα οικονομικών επιστήμων. Συνεπώς  υπάρχει μια έντονη αναγκαιότητα να κατοχυρωθούν θέσεις για τους επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής σε θέσεις που κατά κύριο λόγο είναι επιβεβλημένο να στελεχώνονται ειδικά και εξ’ ολοκλήρου  από αυτούς. Το παράδειγμα κατέστησε σαφέστερο το πρόβλημα στο ακροατήριο που φυσικά δεν έχει ακόμα έρθει σε επαφή με εμπειρίες αναζήτησης εργασίας στο αντικείμενο της κοινωνικής πολιτικής.

 

Κορίνα Κομηνού: Υπερθεμάτισε λέγοντας πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρόσληψη επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής από τις προσκλήσεις για προσλήψεις προσωπικού και υπερκαλύπτονται οι θέσεις από ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες κοινωνικής πολιτικής δεν είναι αναγκαίοι στην κοινωνία. Το αντίθετο μάλιστα. Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή υπάρχει αναγκαιότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους. Απλώς τα άλλα επαγγέλματα έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν την σύσταση συλλόγων εδώ και πάρα πολλά έτη οι οποίοι λειτουργούν ως μοχλός πίεσης των συμφερόντων τους και κατορθώνουν να εξασφαλίζουν πάντα σε όλες τις προκηρύξεις ένα ποσοστό των προκυρησσόμενων θέσεων να καλύπτεται από αποφοίτους-μέλη τους. Συνεπώς κατέληξε πως είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων και διεκδίκησης συμφερόντων τα οποία εμείς οι ίδιοι θα διαφυλάξουμε και θα προωθήσουμε χωρίς να περιμένουμε κάποιον να το κάνει χωρίς εμάς για εμάς.

 

Κατερίνα Κιουλμπαξιώτη: Χαιρέτησε θερμά την προσπάθεια που γίνεται για την σύσταση του ΣΕΚΠ και τόνισε πως θα πρέπει να κινητοποιηθούν και όλοι οι παλιοί απόφοιτοι. Επίσης διατύπωσε την άποψη πως από την προσωπική της συναναστροφή με πανεπιστήμια του εξωτερικού η επιστήμη της κοινωνικής πολιτικής κατέχει εξέχουσα θέση ως επιστημονικός κλάδος και οι απόφοιτοί της έχουν μια σαφώς καλύτερη και πιο αναβαθμισμένη επαγγελματική προοπτική σε σχέση με τους Έλληνες αποφοίτους. Συνεπώς διέκρινε μια εντονότατη αναγκαιότητα για την προώθηση των ενεργειών του ΣΕΚΠ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση να αναληφθεί μια συγκεκριμένη παρέμβαση/πρόταση του ΣΕΚΠ και να γίνει ένας αναλυτικός σχεδιασμός των ενεργειών και των προτεραιοτήτων που θα έχει ο ΣΕΚΠ. Τέλος ανησύχησε σχετικά με το ότι δεν θα έπρεπε να ατονήσει το εγχείρημα και να αναληφθεί από όλους ενεργή δράση καθώς αποτελεί αναγκαιότητα η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Μαυρουδή Γιούλη: Διατύπωσε την ερώτηση σχετικά με το ποιά είναι τα προβλήματα που συναντάει ένας απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής, που μπορεί να εργασθεί και εάν δεν κάνει κάποιες μεταπτυχιακές σπουδές επιπροσθέτως, εάν έχει κάποια πιθανότητα να βρει εργασία στο αντικείμενο που σπουδάζει, ένας φοιτητής Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Κορίνα Κομηνού: Πρόσθεσε πως η Κοινωνική Πολιτική είναι ένας όρος πολυσήμαντος και ο κάθε ένας θα πρέπει να ειδικεύσει το ενδιαφέρον του μέσα από τα αντίστοιχα μαθήματά που θα παρακολουθήσει και θα περάσει επιτυχώς ή μέσα από μια πτυχιακή εργασία (εκτός των ενδεχόμενων μεταπτυχιακών σπουδών) σε ένα από αυτά τα αντικείμενα που ασχολείται η Κοινωνική Πολιτική π.χ. μετανάστευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικός αποκλεισμός, ανισότητες, φτώχεια, αγροτικός χώρος κλπ. Μέσω μιας ειδίκευσης, υποστήριξε, πως θα μπορούσε η ανεύρεση εργασίας να φέρει καρπούς. Παρ’ όλα αυτά κατέληξε πως η αναζήτηση εργασίας παραμένει ένα πολύ δύσκολο πεδίο μάχης για τους αποφοίτους ενός τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Σπυριδούλα Καπότη: Υποστήριξε πως οι προπτυχιακοί φοιτητές προσπαθούν ακόμη να αντιληφθούν τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο σπουδάζουν και εξέφρασε την απορία για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ενός τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Διατύπωσε τις ανησυχίες της για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας και πρότεινε να δημιουργηθεί κάποια ιστοσελίδα του συλλόγου που να παρέχει πληροφόρηση για τις ενέργειες του συλλόγου. Επιπλέον ο σύλλογος μέσω αυτής να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές των αποφοίτων, τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να έχουν μέσω κάποιων αγγελιών εργασίας και γενικώς να δίνονται κατευθύνσεις στους αποφοίτους μέσα από νέα για την επιστήμη της κοινωνικής πολιτικής. Τέλος υποστήριξε πως θα πρέπει να επιβληθεί η πρακτική άσκηση σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές και να διευρυνθεί η διάρκεια και ο ρόλος της μέσα στο πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να δοθεί στους φοιτητές μια πιο προωθημένη ευκαιρία για απασχόληση στους φορείς που πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση.

 

Εβελίνα Αγγελή: Επανήλθε στην συζήτηση ζητώντας εκ νέου διευκρινήσεις για τα κίνητρα και τους στόχους του ΣΕΚΠ και ζήτησε αναλυτικότερες διευκρινήσεις για το τι θέλει να επιτύχει ο ΣΕΚΠ με αυτή την προσπάθεια. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της ετήσιας συνδρομής για τον ΣΕΚΠ ζητώντας αναλυτικές λεπτομέρειες. Ρώτησε πόσο χρόνο ακριβώς χρειαζόμαστε για την σύσταση του συλλόγου και πότε θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα και ποια θα είναι αυτά.

 

Μαίρη Χάιδου: Απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την νόμιμη σύσταση στου συλλόγου (βλ. Παράρτημα Πρακτικών) διευκρίνισε εκ νέου τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για να έχει ο σύλλογος νόμιμη υπόσταση. Ξεκαθαρίστηκαν εντελώς τα ζητήματα νομιμότητας και δόθηκαν αναλυτικότατες εξηγήσεις. Επίσης ανέλυσε και τα ζητήματα της ετήσιας συνδρομής των μελών του ΣΕΚΠ λέγοντας ότι έχει προβλεφθεί ένα ποσό της τάξεως των 10 ευρώ κατ΄ έτος συνδρομή για το κάθε μέλος προκειμένου να καλυφθούν κάποιες πάγιες ανάγκες ζωτικής σημασίας για τον ΣΕΚΠ.

 

Νίκος Κουραχάνης: Υποστήριξε πως θα πρέπει να οργανωθεί μια νέα μεγάλη εκδήλωση (ίσως κάποιο κοινό party φοιτητών και αποφοίτων και των τριών Τμημάτων) πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων για την οικονομική ενίσχυση του ΣΕΚΠ και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας απόφοιτοι/προπτυχιακοί. Τόνισε την μεγάλη αναγκαιότητα να υπάρξει ανταπόκριση από τους φοιτητές ειδάλλως το εγχείρημα δεν μπορεί να έχει απήχηση και βιώσιμη προοπτική και κάλεσε τους φοιτητές να διαδώσουν πληροφορίες για τον ΣΕΚΠ σε άλλους φοιτητές/αποφοίτους μπορεί να γνωρίζουν.

 

Ακολούθησαν ευχαριστίες προς το ακροατήριο και έγινε ένας μικρός απολογισμός των βασικών σημείων της συζήτησης που διεξήχθη, επιπλέον η Αγγελική Καζάνη έγραψε στον πίνακα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ΣΕΚΠ μέσω του διαδικτύου αλλά και τα στοιχεία με τον αριθμό λογαριασμού που μπορεί κάποιος να συμβάλλει οικονομικά στο εγχείρημα με ότι ποσό θέλει και όπως θέλει. Αρκετοί προπτυχιακοί και απόφοιτοι εμφανίσθηκαν εκείνη την στιγμή και έδωσαν χρήματα τα οποία συγκέντρωσε η Κορίνα Κομηνού. Κράτησε αναλυτικά τα στοιχεία αυτών που έδωσαν χρήματα και το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 125 ευρώ τα οποία καταμετρήθηκαν δημόσια και παραδόθηκαν και παρελήφθησαν από προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής  προκειμένου να τα καταθέσει η ίδια στον τραπεζικό λογαριασμό του ΣΕΚΠ την Δευτέρα 02/12/2013 με την αιτιολογία Συνεισφορά Φοιτητών Παντείου για την ενίσχυση του ΣΕΚΠ.

 

Λήξη της συνάντησης του ΣΕΚΠ με τους προπτυχιακούς φοιτητές Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕΚΠ 29/11/2013

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

Μη κερδοσκοπική ένωση είκοσι τουλάχιστον προσώπων αποκτά νομική προσωπικότητα ως σωματείο αν, ύστερα από σχετική τελεσίδικη απόφαση του ειρηνοδικείου της έδρας του, εγγραφεί σε ειδικό δημόσιο βιβλίο σωματείων.

 

Η εγγραφή της σύστασης του σωματείου διατάσσεται δικαστικώς, εφόσον βεβαιώνεται η συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, δηλαδή:

 

(α) να έχει καταρτιστεί από τους κατονομαζόμενους ιδρυτές και να έχει υπογραφεί από αυτούς εγγράφως συστατική πράξη για τη σύσταση ένωσης προσώπων, που έχει οργανωθεί για την επίτευξη κοινού σκοπού.

 

(β) η ένωση να συγκροτείται από τουλάχιστον είκοσι πρόσωπα, ως μέλη.

 

(γ) ο σκοπός της ένωσης θα πρέπει να μην είναι κερδοσκοπικός.

 

(δ) η ένωση θα πρέπει να έχει ήδη συγκροτημένη διοίκηση. Για το λόγο τούτο στη σχετική αίτηση προς το ειρηνοδικείο επισυνάπτεται και κατάλογος με τα ονόματα των μελών της προσωρινής διοίκησης.

 

(ε) υποβολή καταστατικού.

 

Ακολούθως, η διαδικασία ενώπιων του δικαστηρίου έχει ως εξής:

 

-Κατάθεση Αίτησης Εγγραφής Σωματείου (κατ’ άρ. 79 ΑΚ).

 

-Προσδιορισμός Δικασίμου.

-Συζήτηση της υπόθεσης ενώπιων του δικαστηρίου την ημέρα της δικασίμου με παράσταση δικηγόρου.

 

-Έκδοση απόφασης με την οποία διατάσσεται η εγγραφή του σωματείου στο βιβλίο που τηρείται το σκοπό αυτό.

 

-Επίδοση της απόφασης στον Εισαγγελέα (ώστε η απόφαση να καταστεί τελεσίδικη).

 

-Εγγραφή στο δημόσιο βιβλίο σωματείων (με την οποία το σωματείο νομιμοποιείται οριστικά).

 

Αμέσως μετά την απόκτηση νομικής προσωπικότητας συνέρχεται η πρώτη συνέλευση των μελών και εκλέγεται οριστική διοίκηση.

 

Μαίρη Χάιδου (LL.M)

Ασκούμενη Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση